Minden lakástulajdonosnak kötelező lenne a lakásbiztosítás?

Szponzorált tartalom

lakásbiztosítás

lakásbiztosítás

A lakásbiztosítás választható, pedig mindenki sokkal jobban járna, ha kötelező lenne.

Akkor sok balesetet lehetne megelőzni. Sokan vannak, akik éppen ezért veszítik el az otthonukat, mert nem kötnek egyáltalán lakásbiztosítást, vagy olyat kötnek, ami nem a legjobb.

Sok lakásbiztosítás van és nagyon nehéz megtalálni, melyik a legjobb, alaposan át kell gondolni, melyik éri meg, melyik védene meg minket a legjobban, melyiket tudjuk megengedni magunknak.

Szinte minden nap lehet arról olvasni, hogy kigyulladt egy lakás, vagy belecsapott a villám, rádőlt egy fa, és még sorolhatnám, mennyi minden tudja tönkretenni egy élet munkáját, sajnos elég hamar. Egy baleset nagyon nagy anyagi terhet róhat ránk, a lakásbiztosítás pedig azért van, hogy ezt a terhet levegye a vállunkról.

Minden, amit a lakásbiztosításról tudni kell

A lakásbiztosítások világában elég nehéz eligazodni, nagyon sok cég van jelen a piacon és mindenki mást kínál. Nekem sem menet a dolog, mikor rájöttem, hogy az előző biztosításom már nem megfelelő, és ideje lenne újat kötni. Annak idején úgy kötöttem meg a biztosításomat, hogy felhívtak telefonon, ajánlottak egy biztosítást, én elfogadtam, aztán mindent kitöltöttünk, és készen is voltam. De ahogy változnak az idők, úgy változnak nem csak a biztosítások, hanem azok megkötési módja is.

Ahogyan az internet egyre jobban teret hódított, úgy változtak meg a biztosításkötési folyamatok is. Még mindig megvan a klasszikus „házaló” módszer és működik is, de szerintem, ahogyan én is, még sokan mások az internetes módszert választják.

Ez azt takarja, hogy az interneten néznek utána a biztosításoknak, amit lehet, a személyes jelenlétet nem igényelve, az interneten kötik meg. De persze vannak olyan, komolyabb biztosítások, amik személyes jelentlétet vagy akár értékbecslést is megkövetelnek.

A lakásbiztosítások világa sokkal bonyolultabb, mint mondjuk egy két kattintással megköthető utasbiztosításé.

A lakásbiztosítások határozatlan időre szólnak, de lemondani vagy változtatni rajta az évfordulókor lehet.

Ajánlott egyébként évente újragondolni a lakásbiztosításunkat, hiszen rengeteg minden változhat egy év alatt a lakásunkban, az életünkben és a piacon is.

Lakásbiztosítás kötésekor az egyik legnagyobb buktató az szokott lenni, ha alulbecsülik az ingatlant. Ebben az esetben nem kell olyan sokat fizetnünk biztosítási díjnak, aminek örülünk, de amikor megtörténik a baj, akkor szembesülünk vele, hogy a biztosítás nem fedezi a károkat, a valós károk egy töredékére elég csak a biztosítási pénz. Ebben az esetben pedig nagyot koppanhatunk. Ezért kell mindig figyelni arra, hogy mennyit fizetünk biztosítási díjnak, és hogy mégis mennyibe kerülne újjáépíteni magát a lakást, és a biztosítás összege mennyire lenne elég.

Akkor szoktak gondban lenni az emberek, amikor nem fizetnek elegendőt, és a biztosító – jogosan – nem állja a teljes károkat. Ezért érdemes mindig alaposan megnézni, hogy milyen összeget fizetne a biztosító és mindig át kell gondolnunk, hogy az mire is lenne elég.

A biztosító, amikor fizet, akkor figyelembe veszi a javítás, beszerzés, újjáépítés költségeit, de sosem fizet a biztosítási összegnél többet, még akkor sem, ha sokkal nagyobb kárunk keletkezett.

Hajlamosak vagyunk azt hinni, hogy a mi házunkkal semmi gond nem fog történni, elég nekünk az alacsony havidíjú biztosítás is, de sajnos mikor megtörténik a baj, már hiába bánkódunk, utólag nem tudunk többet fizetni, hogy a teljes kárt megtérítsék.

Amikor biztosítást választunk, akkor mindig meg kell néznünk azt is, hogy mire vonatkozik maga a biztosítás, milyen károkra fizet, kire nem, milyen plusz szolgáltatások vannak benne, amik tényleg jól jöhetnek nekünk.

Például, ha van háziállatunk, akkor érdemes elgondolkozni azon, hogy olyan biztosítást válasszunk, amibe belefoglalható a kisállat biztosítás is. Fontos, hogy a tűz nélküli füst és koromszennyezési károk, valamint a vandalizmus okozta károk, graffiti okozta károk is bele legyenek foglalva.

Jó, ha a biztosítás magában foglalja a külső beázás okozta károkat, de akkor is fizet, ha nyitva felejtett nyílászárón folyik be a víz.

Fontos tudni, hogy a csőtörésre is fizet-e a biztosító, hogy a napkollektorokra is kiterjed -e, amennyiben rendelkezünk ilyesmivel.

Szerintem fontos eleme még a biztosításnak, hogy a besurranásra, a jóhiszemű beengedéssel összefüggő lopásra is fizessen, hogy tartalmazzon kiterjesztett garanciát.

Ha pedig indokolt, akkor kérhetünk hozzá gépjármű assistancet, kerti bútorokra kiterjedő garanciát, ha pedig vállalkozásunk van, akkor akár a vállalkozási biztosításunkkal is egybeköthetjük.

Érdemes tudni még, hogy a betörésre hogyan fizet a biztosító, hogy mikor kell bejelenteni a károkat, mennyi időnk van elintézni ezt.

A lakásbiztosítás megkötésekor rengeteg kérdés felmerülhet bennünk, amire egyedül nagyon nehéz megtalálni a válaszokat.

Senkinek nincsen ideje arra, hogy minden egyes biztosítóval felvegye a kapcsolatot és náluk mindenre egyenként rákérdezzen, az eredményeket pedig valahova felírja, majd összehasonlítsa, és ezek alapján hozza meg a végső döntését. Pedig ez lenne az a megoldás, amivel tényleg a lehető legjobb biztosítást tudnánk megkötni, amiben minden olyan lenne, ami nekünk kell.

De sajnos, ezt szinte lehetetlen megvalósítani.

Ezért is szoktam én a pannonsafe.hu oldalt ajánlani. Ez egy olyan cég, ami kifejezetten biztosításokkal foglalkozik. Náluk van egy lakásbiztosítás kalkulátor is, amibe, ha bevisszük az adatokat, akkor segít megtalálni a legjobb biztosítást a számunkra.

Itt nagyon sok igazi biztosítási szakértő dolgozik, akiket bátran meg lehet bízni a megfelelő biztosítás megkeresésével, hiszen mindent tudnak a biztosításokról, a kisujjukban van a szakma és rengeteg embernek sikeresen megtalálták a tökéletes lakásbiztosítást.

Egyébként nem csak lakásbiztosításokkal foglalkoznak.

Itt magánszemélyeknek több biztosítást is tudnak ajánlani, vannak itt életbiztosítások, nyugdíjbiztosítások, kötelező biztosítások, casco, egészségbiztosítás, utasbiztosítások. SD egyéb pénzügyi döntéseinkben is segíthetnek nekünk, hitelkiváltásokkal, személyi kölcsönökkel, lakáshitelekkel kapcsolatban is lehet keresni őket. De tudnak segíteni lakástakarék számlanyitásban is, és a vállalkozási hitelekben is otthon vannak.

Nagyon sok embernek segítettek már abban, hogy megtalálja álmai biztosítását, vagy, hogy kedvező hitelt vegyen fel. Vállalkozásoknak is mindig van egy jó ajánlatuk, ezért is keresik fel őket olyan sokan interneten vagy személyesen az irodájukban.

Mindig van egy jó megoldásuk, és mindenkinek tudnak a jelenleginél kedvezőbb feltételű biztosítást ajánlani.

Nagyon sok céggel kapcsolatban állnak, ezért is tudnak olyan sok biztosítás közül ajánlani. Náluk garantáltan van egy jó biztosítás mindenkinek.

Sok véleményt is lehet olvasni róluk, már 20 éve a piacon vannak, biztosan értik a munkájukat.

Én bízom bennük, mert nekem is ők segítettek megtalálni végül a lakásbiztosításomat, és mindent, amit most leírtam, tőlük tudok a biztosításokról.

Nagyon kedves dolgozók vannak itt, akik készségesen elmagyarázzák a pénzügyek, a biztosítások részleteit és velünk együtt vesznek részt a döntéshozatalban is.

Szerintem nagyon jó, hogy van egy ilyen cég, akik ennyire értenek a biztosításokhoz, és segítséget nyújtanak azoknak, akik kevésbé ismerik a pénzügyek bonyolult világát. Személyes tapasztalataimra alapozva pedig csak ajánlani tudom, őket.