Legnagyobb álmom egy napelemekkel üzemeltetett szálloda létrehozása

Szponzorált tartalom

napelem teljesítmény

napelem teljesítmény

Mindig is arról ábrándoztam, hogy egyszer egy igazán különleges helyen fogok nyaralni… De sajnos eddig egyetlen hely sem nyerte el annyira a tetszésemet, hogy elájuljak tőle. Éppen ezért egy ideje azon gondolkodom, hogy talán nekem kellene tennem azért, hogy ez az álmom megvalósulhasson. Hiszen ha a hegy nem megy Mohamedhez, akkor Mohamednek kell a hegyhez menni, nem igaz? Már ez a régi bölcsesség is megmondja! És talán tényleg van ebben a mondásban valami. Lényeg a lényeg, szeretnék biztosra menni. És ha e téren nem bízhatom a piac kínálta jelenlegi lehetőségekben, akkor talán tényleg meg lehetne próbálni valamit saját erőből összehozni. Ki tudja, talán most fogom megtalálni a valaha létezett legnagyobb piaci rést az idegenforgalom világában…

Megosztom akkor veletek a titkot: egy olyan szállodát szeretnék kialakítani, ahol minden környezetbarát módon működik. A legnagyobb kihívást azt gondolom, így az elektromos áram kitermelése jelentené. Éppen ezért azon gondolkodom, hogy ha én működtetném a szállodát, biztosan napelemes rendszereket telepítenék rá. Egy ideje már foglalkoztat ez a téma, elég sokat olvastam is róla, és tényleg elmondhatom, hogy alaposan beleástam magam a napelemes rendszerek rejtelmeibe. Azt például már tudom, hogy az első és legfontosabb lépés a napelem teljesítményének a felmérése lenne. Hiszen nem mindegy ám, mekkora apparátust kell ellátnia a napelemnek!

Nem tudom tudjátok-e, de általában a napelemek telepítését alapos helyszíni felmérés előzi meg. Azonban azt már a felméréskor tudnia kell a kiérkező szakembernek, hogy kb. mi az az éves elektromos fogyasztás, amelyet a napelemeknek bírnia kell! Ez határozza meg ugyanis a napelem teljesítményét. Egy átlagos családi ház 3500 KW elektromos áramot fogyaszt évente. Ehhez kb. 3-3,5 kWp napelem teljesítményre van szükség a napelemes rendszer részéről. Képzelhetitek, micsoda erőforrás szükséges egy teljes hotel üzemeltetéséhez! Ráadásul, ha szállodáról beszélünk, akkor az a mérete miatt mindenképpen nehezített pálya. És nem csak azért, mert már maga az éppen aktuális éves áramfogyasztás is óriási összegre jöhet ki. Hanem azért is, mert a napelemes rendszer telepítése igencsak költséges beruházás.

Ha az átlagos családi ház példánál maradunk, elmondhatjuk, hogy kb. tíz év, amíg a telepítésbe fektetett költség megtérül, és kvázi ingyen termelünk magunknak áramot a rendszer segítségével. De már egy családi ház esetében is érdemes rögtön kicsivel nagyobb teljesítményű rendszerbe fektetnünk, mint amekkorát a napelem teljesítménye alapján egyébként telepíteni gondolnánk. Hiszen mi történik akkor, ha az elképzeléseink, vagy az igényeink változnak az elkövetkezendő tíz évben, és több áramot fogunk fogyasztani? Jobban belegondolva, ez óriási munka lehet meghatározni egy szálloda esetében… De szeretném hinni, hogy találok segítséget az ötlet megvalósításához, nem adom fel könnyen! Ti mit gondoltok a napelemek teljesítményéről?