Egy jó ügyvéd sokszor a siker záloga.

Szponzorált tartalom

cégalapítás ügyvéd

cégalapítás ügyvéd

Egy magabiztos, jó fellépésű ügyvéd szinte aranyat ér. Van, aki egyenesen azt mondja, hogy egyszerűen megfizethetetlen és ebben van is némi igazság, hiszen rengeteg sztárügyvédnek olyan magas az órabére, mint mondjuk egy sima dolgozónak egy heti munkabére. De ez a cikk nem arról hivatott értekezni, hogy a sztárügyvédek mennyit keresnek, sokkal inkább arról, hogy a cégalapítás ügyvéd után kiált, magyarán egy jó szakemberre hatalmas szükség van a cégalapítás során.

Ugyanis a jogban, az adózási szabályokban teljesen ismeretlen, nem jártas emberek előtt még a vállalkozás székhelyének megválasztása is teljesen ismeretlen terepet jelent, ezért a cégalapítás ügyvéd általi levezénylése hatalmas segítség. Bár sokan úgy gondolják, hogy a sikeres cégalaptáshoz, az egész vállalkozói léthez elég, ha csak csupán a saját vállalkozásuk profiljával vannak csak tisztában, illetve azzal a szakmai tudással melyre a cégüket alapítják, Azonban számos tapasztalat azt mutatja, hogy rövid úton megtapasztalható, hogy csupán akarással nem fog menni a cégalapítás.

Egy jó ügyvéd ilyenkor valóban kincset ér azon túlmenően, hogy ismerteti az ügyfelével a cégalapítás pontos menetét, még olyan csak bennfentesek számára ismert tanácsokat is adhat, melyek döntő hatással bírhatnak a cégünk további életére.

Már egészen a nulladik pillanatban, tehát attól kezdődően, hogy tanácstalanok vagyunk abban, hogy pontosan milyen céget alapítsunk – tehát vacillálnunk a korlátolt felelősségű társaság, vagyis a kft., a betéti társaság, vagyis a bt., a közkereseti társaság, a kkt., vagy éppen a részvénytársaság, az Nyrt., vagyis a részvényi társaság, vagy éppen a Znyrt., a zártkörű részvénytársaság között, akkor még ebben is természetesen segítséget nyújthat nekünk az ügyvéd. Ismertetheti, hogy mely céges formának milyen előnyei, illetve hátrányai vannak.

A következő lépésben, amikor már pontosan tudjuk, hogy milyen céget szeretnénk alapítani, vagyis megérkeztünk a cégalapításhoz, akkor elkészíti az alapítandó cég számára szükséges okiratokat, és mint ügyvéd, azokat ellen is jegyzi. Amennyiben megbízást adunk rá, akkor az aláírásunk napján a cégbíróságnál be is nyújtja a szükséges okiratokat. Ezek után akár már pár óra múlva cégünk egy létező, lélegző vállalkozássá válik, mely hivatalosan is létezik, hisz a cégbíróságnál is bejegyzésre került.

Ezt követően az ügyvéd a jogi ismeretei birtokában tájékoztatást nyújthat nekünk arról, hogy az általunk választott vállalkozási formának milyen és mekkora mértékű törzstőkével kell rendelkeznie, továbbá, arról, hogy a törzstőke hová kerüljön elhelyezésre – bankszámlára, illetve készpénzben is rendelkezésre állhat-e, illetőleg esetenként apportként is bevihető-e a vállalkozásba. Az utóbbi évek törvényi változásainak köszönhetően, amint ez megtörtént, a továbbiakban is segítséget tud nyújtani még a cégnév kiválasztásában is. Ugyanis a cégnév kiválasztásakor az okiratszerkesztő ügyvédünk tanácsot tud abban adni, hogy egy már létező céghez hasonló nevet ne válasszunk, illetve egy azzal könnyen összetéveszthető elnevezés esetén is tud bennünket figyelmeztetni.

Cégalapításkor még az is elengedhetetlen fontosságú, hogy az adott tevékenységi körünkről döntsünk. Ezeket a tevékenységi köröket TEÁOR kódok alapján listázzák, amelyet a megbízott ügyvéd köteles még a cég alapító okirataiban számba venni.

A vállalkozás székhelyének megválasztása adózási és praktikussági szempontokból sem mindegy. Ha persze saját ingatlannal rendelkezünk, mely remekül használható vállalkozásunk székhelyéül, akkor gyakorlatilag nem lesz túl sok gondunk vele. Amennyiben azonban úgy bérlünk ingatlant, itt már szükség lesz az ügyvédre is, hogy utánanézzen annak, hogy a kiszemelt ingatlanon milyen esetleges jelzálogteher van. Ha mentesíteni szeretnénk cégünket az iparűzési adó fizetése és egy csomó adminisztrációs feladat alól, akkor érdemes olyan székhelyszolgáltató céget keresnünk, mint például a szekhelypartner.hu, mely széleskörű szolgáltatásait remek ár/érték aránnyal kínálja.

Ezenkívül szükség van arra is, hogy cégalapításkor a vállalkozás vezető tisztségviselői kijelölésre kerüljenek, valamint az is döntő jelentőségű, hogy az adott tisztségviselők megtegyék szükséges nyilatkozataikat; itt szó lehet az összeférhetetlenségi, valamint a különféle kizáró okokról (a vezető tisztségviselők büntetőjogi eljárás alatt nem állhatnak). Erről a tényről nyilatkozniuk kell, mely nyilatkozatot az ügyvéd le is ellenőrizheti, azok valóságtartalmának utánanézhet a rendelkezésére álló törvényes keretek között.

Mindent összevetve, egy megfelelő ügyvéd nagyban előre tudja mozdítani vállalkozásunkat és ez nemcsak a cégalapításnál van így, hanem különféle jogi procedúráknál is, melyek egy vállalkozás életében előfordulhatnak – legyen szó akár új profil bevezetéséről, vagy az adózással kapcsolatos anomáliákról.