A hátfájás okai nyomában járunk.

Szponzorált tartalom

hátfájás okai

hátfájás okai

Bármilyen jellegű fájdalomról legyen szó, az ember hajlamos egyből a gyógyszerekhez nyúlni ahelyett, hogy a kiváltó okokra fókuszálna. Sokat változtathatunk a helyzeten, ha arra figyelünk, mi az, ami miatt az adott fájdalomtól szenvedünk. Emberek sokaságát kínozz a hát fájdalma, melynek kapcsán a hátfájás okai is előtérbe kerülnek, mely egy olyan téma, amivel érdemes mélyebben foglalkozni.

A fájdalom tulajdonképpen egy tünet. Egyre gyakrabban fordul elő fiatal korban is, amit többnyire betudhatunk annak is, hogy túl sokat ülünk. Az ülő életmód idősebb korban is jellemző, hiszen akár a munkahelyen tesszük napi nyolc órában, akár otthon a tévé előtt vagy a mobiltelefont nyomkodva, sajnos sok problémát szül a helytelen tartás. Ebből fakad ugyanis a fájdalom, ami egy mozgásszervi probléma.

Attól függően, hogy akut-e a problémánk vagy krónikus hátfájásról van szó, lehet háti gerinc eredetű, nyaki gerinc eredetű vagy ágyéki. Olykor elegendő egy rossz mozdulat is ahhoz, hogy kialakuljon a hátfájás. Máskor folyamatosan fennálló állapot, leginkább rossz tartás az, ami okozza.

A hátfájás okai között az idős kor is megjelenik, mint rizikófaktor, de nehogy azt gondoljuk, hogy csak az idősebbeket kínozza ez a fájdalom, hiszen bármikor beköszönhet az életünkbe, ha valamilyen mozgásbeli sérülést szenvedünk el, illetve rendszeres tevékenységgel is összeköthető, például a rossz testtartással.

Az élemódunkon sosem késő változtatni, ugyanakkor hatalmas változást idézhetünk elő azzal, ha egy kicsit nagyobb odafigyeléssel végezzük a napi teendőket. Az ülőmunka a hátfájás okai között az élvonalban szerepel, melyen sajnos ritka, hogy változtatni tudunk. De vannak már kifejezetten erre a célra alkalmas ülőpárnák, illetve a testtartásunkra is oda kell figyelni.

Többféle fájdalomtípus van a hátfájáson belül is, amelyeket a mendmedical.hu oldal részletesen taglal. Annak érdekében, hogy felfedjük a kiváltó okokat, át kell gondolni, hogy miből fakadat a fájdalom, esetleg mit csinálunk rosszul. Az okkal együtt a megoldás is megszülethet.